>
РОДОПСКИ ХАН
КЪЩА ЗА ГОСТИ
Село Врата / Асеновград


Белинташ е плато, разположено в северните Родопи на около 1200 метра надморска височина. То е само на около 50 километра от Пловдив . Мястото е било използвано от древните тракийци преди 7000 години и е било най-голямото светилище на бог Сабазий. Някои историци твърдят, че Александър Велики е зазидал златна колесница в тайна пещера на Белинташ.

Разказва се, че през 90-те златотърсач попитал известния български медиум Ванга дали би намерил нещо ценно в района на Белинташ. Ясновидката му казала, че източните склонове на платото са били древно гробище и 800кг злато били заровени там. Ванга също предсказала, че Белинташ ще разкрие тайните си едва след като отнеме 8 живота. До този момент на Белинташ е имало 2 смъртни случая на хора ударени от мълния. Тракийското светилище е често посещавано от ясновидки и врачки, за да "презаредят" енергията си. Все още е загадка дали мястото притежава някакви особени способности, но е факт, че на платото стрелката на компаса полудява, а зимата снегът се разтопява веднага щом докосне скалата.

Източници показват, че това е било най-голямото и важно светилище в тази част на Европа. Някои смятат, че множеството издълбани знаци и символи на Белинташ са всъщност небесна карта на съзвездията. Дори има предположения, че платото е използвано за приземяване на извънземни кораби. Въпреки това археолозите са категорични, че това е просто светилището на бог Сабазий и го доказват с намерената там сребърна плочка. На нея божеството е изобразено седнало на трон, а на заден фон са нарисувани издигащи се змии. Из цялото плато има различни по размер и форма олтари, където древни жреци са палели огън, сипвали са вино и са предсказвали бъдещето по височината на пламъците. Римският историк Светоний пише, че именно в Белинташ жреците предсказали на Октавиан Август, че ще бъде успешен император.

Интерес представляват водните щерни на Белинташ. Те представляват идеално кръгли дупки издълбани в скалата. До ден днешен е загадка как древните тракийци са направили тези дупки с примитивните си инструменти преди 7000 години. Щерните са пълни с вода и никога не пресъхват. По-голямата щерна е с диаметър 2.10м. и е дълбока 2.45м. и в нея има около 7 кубика вода. В определен период от годината слънцето и луната се отразяват във водите на щерната и жреците са вярвали, че ако човек се изкъпе в свещените води на щерната през това време, ще се доближи до космоса и ще придобие голяма сила и знание. В превод от древен тюркски език Белинташ означава "скала на познанието".

: Европа, Родопите,


Белинташ - светът на живите.